Nyheder

Der er netop udkommet en ny episode af podcasten Entertainmentretten om politik og rettigheder. Entertainmentretten er en podcast om jura i underholdningsbranchen. Må man bruge sangen Sunshine Reggae i politisk sammenhæng? Er det lovligt at indsætte Mette Frederiksens ansigt på en Star Wars-plakat? Og må man kreere politiske memes for at udtrykke sin holdning?
Torsdag den 14. oktober afholdte Gorrissen Federspiel et seminar om AI (kunstig intelligens). På seminaret behandlede Jakob Plesner Mathiasen og Hanne Kirk blandt andet, hvorvidt AI-genererede værker nyder ophavsretlig beskyttelse.
Seminaret vil omhandle AI-baserede løsninger og stille skarpt på en række kommercielle, tekniske og juridiske problemstillinger. På seminaret vil det bl.a. blive behandlet, hvorvidt AI-genererede værker er ophavsretligt beskyttet. Oplægget vil berøre, hvorvidt AI kan generere et værk, og om AI kan foretage ophavsretskrænkelser. Seminaret afholdes d. 14/10/2021.
Dansk Selskab for Ophavsret afholdt mandag den 20. september 2021 medlemsmøde hos Lassen Ricard. Medlemsmødet blev afviklet som et kombineret digitalt og fysisk møde med 93 tilmeldte. På mødet blev den seneste praksis fra EU-Domstolen inden for ophavsretten gennemgået.
Femte episode i podcasten Entertainmentretten er udkommet. Podcasten, der beskæftiger sig med jura inden for underholdningsbranchen, kigger i denne omgang på brugen af EM i reklamer. EM-slutrunden i fodbold er lige rundt om hjørnet, og det skaber medieomtale. Må man bruge spillertrøjer i reklamer? Eller må man lave reklamer, der skaber associationer til EM
I denne episode kigges der nærmere på personlighedsretten. Er det f.eks. lovligt at bruge Georg Jensens signatur i en reklame? Kan en tegning af en kendt klovnemaske bruges kommercielt uden at spørge om lov? Og må man efterligne en kendt person enten ved at bruge en look-a-like eller en sound-a-like?
Sagen handlede om, hvorvidt bandet Michael Learns to Rock (MLTR) havde overdraget de såkaldte ”store rettigheder”, det vil sige rettighederne til dramatiske opførelser af musikværkerne, til musikforlaget EMI Music Publishing Denmark A/S (EMI). Aftalerne indebar bandets overdragelse af ”den fulde og uindskrænkede ret til enhver forretningsmæssig udnyttelse af de pågældende kompositioner”.
Europa-Parlamentets Retsudvalg har netop vedtaget et udkast til rapport om beskyttelse af live sportsbegivenheder. Her anbefales det, at den eksisterende regulering og håndhævelse af arrangørernes rettigheder til live sportsbegivnheder forbedres. Retsudvalget understreger samtidig, at sportsbegivenhederne i sig selv ikke som sådan nyder ophavsretlig beskyttelse efter EU-retten. Læs mere her.
Må Zlatan være med i dit computerspil, uden at du spørger ham om lov? Kan Sherlock Holmes’ søster finde vej til Netflix? Og er det passende, at Tintin omgiver sig med letpåklædte bekendtskaber? Få svarene når Jakob Plesner Mathiasen sammen med professor Morten Rosenmeier tager entertainmentretten under kærlig behandling i denne nye podcast.